Πως δημιουργήθηκε η παράσταση (Making-of).
Οι καλλιτέχνες μιλούν για τις δουλειές τους, για ό,τι τους εμπνέει και μοιράζονται μαζί μας την αγάπη τους για το κουκλοθέατρο.

Απόνερα – 6 ταξίδια με λίγο νερό

Στριμώξαμε στη βαλίτσα μας ερωτήσεις και ιστορίες από όλο τον κόσμο και με όχημα την τέχνη του κουκλοθεάτρου και του θεάτρου σκιών, επιχειρούμε ένα ταξίδι σ’ ένα κόσμο που διψάει για καθαρό νερό, για ζωή, για γνώση, για παιχνίδι, για ελπίδα. Με αληθινές ιστορίες νερού απ’ όλο τον κόσμο, με ήρωες συνομήλικα παιδιά, αποσκοπούμε στο να καταφανούν τρόποι και πιθανές λύσεις στο πρόβλημα. Φιλοδοξούμε να βρούμε μαζί με τα παιδιά απαντήσεις και νέους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης του νερού, μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά τους, αλλά και δίνοντας τους τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κατανοήσουν αυτό το περίπλοκο και επείγον ζήτημα.

Η παγκόσμια κρίση νερού είναι μια πραγματικότητα, που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτή η πραγματικότητα μας αφορά όλους εξίσου, μικρούς και μεγάλους. Οι επιστήμονες καταθέτουν εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία μόλυνσης του νερού και καθώς ο χρόνος μοιάζει να κυλάει αντίστροφα, στρεφόμαστε στις καρδιές και τον καθαρό νου των παιδιών πιστεύοντας  ότι θα βρούμε ελπίδα και λύσεις σ’ αυτό που μοιάζει χαμένο.

Η Μαρμίτα

δημιουργήθηκε το 2016 από τις Αρχοντούλα Μήτσιου, Μαρία Μανάση, Στέλλα Σακελλαρίου, με σκοπό να συγκεράσει τις παιδαγωγικές ανησυχίες με το θέατρο και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Έχοντας ως κοινό τόπο την αγάπη για την παιδαγωγική και τις βιωματικές μορφές μάθησης, τη μουσική, το θέατρο, τις εικαστικές τέχνες, την έρευνα.
Έχοντας κοινή την πρόκληση της μητρότητας.
Έχοντας από κοινού στραμμένο το βλέμμα στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Έχοντας κοινή την ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά αλλά και να ακούσουμε τα παιδιά, φτιάξαμε μια κοινή φαρέτρα δεξιοτήτων και γνώσεων. Από αυτήν την φαρέτρα με όχημα και συνδετικό κρίκο την τέχνη του κουκλοθεάτρου ξεπήδησε η Μαρμίτα. Στη Μαρμίτα λοιπόν μαγειρεύουμε Κουκλοθέατρο, θεατροπαιδαγωκές μεθόδους με περιβαλλοντικές και κοινωνικές θεματικές φτιάχνοντας ένα δυναμωτικό ζωμό για μικρούς και μεγάλους. Στη Μαρμίτα μας κάνουμε Θρεπτικό θέατρο μαγειρεμένο με Κούκλες.

Με την παράσταση «Απόνερα, 6 ταξίδια με λίγο νερό» η Μαρμίτα έχει ταξιδέψει σε σχολεία, χωριά και θέατρα σε όλη την Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με δήμους και εκπαιδευτικούς φορείς. Το Μάρτιο του 2017 σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε επιμορφωτικό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς με θέμα το νερό. Τον Γενάρη του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία της ομάδας με το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης, στα πλαίσια των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, όπου για 2 σεζόν υποδεχτήκαμε εκατοντάδες παιδιά από δημοτικά και γυμνάσια εντός αλλά και εκτός δήμου Θεσσαλονίκης. Η Μαρμίτα έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ κουκλοθεάτρου ανά την Ελλάδα (Εlephantastico του Δήμου Θεσσαλονίκης, 4ο Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου Δήμου Λάρισας, Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου της Καλαμάτας, Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου Κηπουριού Γρεβενών, 6 Μέρες Κουκλοθέατρο στην Εύβοια, Θέρμης δρώμενα του Δήμου Θέρμης, Vovousa Festival του Δήμου Ζαγορίου).

Η Μαρμίτα ειναι κομμάτι του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Βερτίσκος – Μαζέματα που ασχολείται απο το 2015 με την κονωνική, πολιτιστική και οικονομική αναβάθμιση του μικρού ορεινού χωριού Βερτίσκος, μέσα από την ενδυνάμωση των ντόπιων παραγωγών, τη δημιουργία τοπικού πολιτισμικού έργου και την οργάνωση παιδαγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με οικολογικό και συμβιωτικό περιεχόμενο.

ZOOM (μέχρι 100 άτομα) για όσους θέλουν να κάνουν ερωτήσεις για την παρουσίαση
Meeting ID: 860 6622 8754 / Κωδικός: unima
Απευθείας link στο Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/86066228754?pwd=YjV6WVJOUzBUK2dqRVJManJlUS9RQT09

ή παρακολουθήστε το σε live streaming μέσα από το στο κανάλι μας στο YouTube