Η εµψύχωση αντικειµένων σαν εργαλείο στις οµάδες

Συντονισμός: Αγγελική Γουναρίδη

Διάρκεια: 4 ώρες /δύο δίωρα

Μέρες και ώρες: Πααρασκευή 18 Δεκεμβρίου | 11.30-13.30  / Σάββατο 19 Δεκεμβρίου | 11.30-13.30

 

Περιγραφή εργαστηρίου

Εργαστήριο ενηλίκων θεάτρου αντικειµένων και εµψύχωσης.

Τα αντικείµενα βρίσκονται γύρω µας παντού. Σε κοινωνίες καταναλωτικές σαν τη δικιά µας, κανείς δεν µπορεί να σκεφτεί την καθηµερινότητα του χωρίς τα όσα τον περιτριγυρίζουν. Τί κάνουν όµως τα αντικείµενα όταν δεν τα κοιτάµε; τί ιστορίες κουβαλάνε; τί θα έλεγαν αν µπορούσαµε να τα κρυφακούσουµε; Μπορούµε να δούµε τα αντικείµενα έξω από τον ρόλο τους και εµάς να τα υπηρετούµε;

Μέσα από τις αρχές του κουκλοθέατρου στήνουµε µε ένα πειραµατικό τρόπο τη θεατρική πράξη.

 

Ένα εργαστήριο για ενήλικες το όποιο µέσα από το εργαλείο της εµψύχωσης των αντικειµένων θα καταφέρει να δηµιουργήσει εικόνες και να αφηγηθεί ιστορίες. Ένα  εργαστήριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που µπορούν να χρησιµοποιήσουν την τεχνική στις οµάδες τους αλλά και σε όσους νιώθουν ότι θέλουν να εκφραστούν µέσω µιας ιδιαίτερης φόρµας αφήγησης αυτής των εµψύχωσης αντικειµένων.

 

Η φαντασία είναι όπλο των παιδιών και εργαλείο των µεγάλων. Το παιχνίδι ταΐζει τη φαντασία. Ας µην την αφήσουµε λοιπόν πεινασµένη.

Βιογραφικό 

Αγγελική Γουναρίδη

 

Η Αγγελική Γουναρίδη γεννήθηκε τον Γενάρη του 1981. Απόφοιτη του πολυκλαδικού λυκείου µε κατεύθυνση στις εφαρµοσµένες τέχνες.

Αποφοίτησε από το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών ΒΑΚΑΛΟ Bachelor of Arts in  Graphic Design. ΤαξίδεψεστηνΑγγλίακαιαπέκτησε MASTER IN ADVANCED PRACTICE  AND THEORIES (ADAPT) απότο UNIVERSITY OF DERBY.

Μετά από όλα αυτά το κουκλοθέατρο µπήκε στη ζωή της µε δύο χρόνια σπουδή στο εργαστήριο του Χρήστου Αυτσίδη (Χαρχούτ) καθώς και ένα εξάµηνο σεµινάριο κατασκευής µαριονέττας. Πήρε υποτροφία για νέους καλλιτέχνες “Pépinièrs Européennes Pour Jeunes  Artistes”- artist in context contre l’ exclusion- και συµµετείχε στην οµάδα θεάτρου δρόµου Ublo στο Παρίσι. Έχει παρακολουθήσει σεµινάρια µε σηµαντικούς Έλληνες και ξένους δασκάλους του κουκλοθεάτρου. Είναι ιδρυτικό µέλος της οµάδας κουκλοθεάτρου και αφήγησης παραµυθιού Φτουξελευτερία µε δέκα παραγωγές και παρουσία δέκα χρόνων στην ελληνική κουκλοθεατρική σκηνή. Έχει συνεργαστεί µε τις οµάδες κουκλοθεάτρου “Κοκού Μουκλό”, “Τα ζλουχτήρια”, “Τα φτερά του Μύθου” ,“Buffos” “Βread and puppet”  καθώς και µε άλλους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Έχει εργαστεί ως εµψυχώτρια οµάδων σε εκπαιδευτικά προγράµµατα στο Ιδρυµα Λασκαρίδη και στο Μουσείο Συναισθηµάτων Παιδικής Ηλικίας όπου έχει συµµετάσχει στον σχεδιασµό και την υλοποίηση των θεµατικών του εκθέσεων καθώς και σε οµάδα εφήβων στην κοινότητα Ατραπος του ΟΚΑΝΑ. Έχει υπάρξει πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθεάτρου UN.I.MA. Ελλάς και είναι µέλος του συλλόγου από το 2004.

Έχει συµµετάσχει και συνεργαστεί στη διοργάνωση πολλών φεστιβάλ και γιορτών κουκλοθεάτρου σε όλη την Ελλάδα. Το 2015 µαζί µε τον Αλέξανδρο Μονοκάνδυλο δηµοιυργούν την οµάδα ΟΥΠΣ! το κουκλοθέατρο και µέχρι το 2020 έχουν παρουσιάσει 7  παραγωγές διαφορετικών τεχνικών προσεγγίσεων για όλες τις ηλικιακές οµάδες.

Εργάζεται:

Ως κουκλοπαίχτρια πραγµατοποιώντας παραστάσεις και εργαστήρια κατασκευής και εµψύχωσης σε παιδιά και σεµινάρια επιµόρφωσης σε ενήλικες.

Ως κατασκευάστρια σκηνικών, αντικειµένων και θεατρικών κούκλων για παραστάσεις. Ως σχεδιάστρια εκπαιδευτικών προγραµµάτων και δράσεων σε σχέση µε το παιχνίδι.  Ως συγγραφέας παιδικών παραµυθιών και σεναρίων για το κουκλοθέατρο.