Κάτι καινούργιο σε κάτι παλιό και λίγο παλιό μέσα από το καινούργιο

Βιωματικό σεμινάριο κουκλοθεατρικής ανταλλαγής

Συντονισμός: Μαριαλένα Τσιαμούρα, Ηλέκτρα Ματσάγγου

Διάρκεια: 4 ώρες / ένα τετράωρο

Μέρες και ώρες:Κυριακή 20 Δεκεμβρίου | 10.00-14.00

 

Περιγραφή εργαστηρίου

 

Συντονισμός: Μαριαλένα Τσιαμούρα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, εκπ. Ψυχοθεραπεία Gestalt, Κουκλοπαίχτρια

Ηλέκτρα Ματσάγγου, MSc Ψυχολόγος Υγείας, εκπ. Ψυχοθεραπεία Gestalt

 

Όπου παλιό, βάλτε την κουβέντα με ένα φίλο, την αγκαλιά, την επαφή δίχως σκέψη, τη ροή στην καθημερινότητα, την ανάσα πριν ξεκινήσει η παράσταση, το βλέμμα στο κοινό, το χειροκρότημα. Όπου καινούργιο, βάλτε τη σκέψη και την προσπάθεια απέναντι στις συνθήκες, την επαφή μέσα από την οθόνη, τα ερωτηματικά, τις κούκλες στα κουτιά τους, τα σκηνικά μπροστά σε κάμερες.

Σ’ αυτό το εργαστήρι, θα δοκιμάσουμε παλιά και καινούργια πράγματα γύρω από το κουκλοθέατρο. Πώς παίζουμε; Πώς παρακολουθούμε; Πώς αισθανόμαστε εκείνη την ώρα; Πώς πιστεύουμε ότι αισθάνονται οι κούκλες μας; Και πώς θα το καταφέρουμε όλο αυτό άραγε μέσα από μια οθόνη;

Θα παίξουμε, θα μπλεχτούμε, θα πειραματιστούμε, θα μπερδευτούμε, χωρίς να ξέρουμε αν θα ξεμπερδευτούμε, θα δοκιμάσουμε παλιά κόλπα μέσα σε καινούργιες συνθήκες. Μέσα από παιχνίδια και βιωματικές ασκήσεις, θα προβληματιστούμε, θα μοιραστούμε συναισθήματα, εμπειρίες, αλλά και κουκλοθεατρικές «συμβουλές», θα προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε το εκεί και τότε, στο εδώ και τώρα.

Ένα εργαστήρι με την κούκλα παρούσα και οδηγό τη φιλοσοφία της Ψυχοθεραπείας Gestalt, που έχει ως στόχο να δώσει χώρο στα ερωτηματικά μας, να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον ορισμό της ταυτότητάς μας ως κουκλοπαίχτες στο σήμερα, αλλά ακόμα περισσότερο να μας δώσει την ευκαιρία να παίξουμε και να «συναντηθούμε».

Το εργαστήρι απευθύνεται σε κουκλοπαίχτες, και σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν την κούκλα ως εργαλείο στη δουλειά τους

Βιογραφικό

Ηλέκτρα Ματσάγγου

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως στην πόλη του Βόλου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με ειδίκευση στην Κλινική και στη Γνωστική Ψυχολογία το 2008.

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της, φοίτησε στο Radboud University του Nijmegen στην Ολλανδία κι ως αποτέλεσμα αυτής της εμπειρίας, αποφάσισε να ακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ολλανδία.

Έτσι, ολοκληρώνει ένα Master of Science στη Ψυχολογία της Υγείας (Health Psychology) το 2011, στο Πανεπιστήμιο του Leiden.

Το 2012, ξεκινά να παρακολουθεί ένα 4ετές πρόγραμμα κατάρτισης στη Ψυχοθεραπεία Gestalt στο Nederlandse Stichting Gestalt (NSG) στο Άμστερνταμ. Εκεί, ολοκληρώνει τα δύο πρώτα έτη του προγράμματος και στη συνέχεια, το 2015 αποφασίζει να συνεχίσει το πρόγραμμα στην Αθήνα, στο ίδρυμα Gestalt Foundation (GF) από όπου και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2017.

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της, ολοκλήρωσε την πρακτική της στα Δ’ Οξέα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως εθελόντρια στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών στο Βόλο.

Μετά την απόκτηση του πτυχίου της, εργάστηκε εθελοντικά ως ψυχολόγος στο Τμήμα Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο).

Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών της, εργάστηκε ως σύμβουλος ψυχικής υγείας, σε συμβουλευτική υπηρεσία του πανεπιστημίου του Leiden. Στη συνέχεια, εργάστηκε μέχρι και το τέλος του 2015, στο Leiden και τη Χάγη της Ολλανδίας ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, στο ιδιωτικό της γραφείο με παιδιά και ενήλικες ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν και ως παιδαγωγός με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας σε συνεργασία με το Γαλλικό και το Βρετανικό σχολείο της Χάγης, όπου και συντόνιζε ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες παιδιών.

Από τις αρχές του 2016, με αφορμή τη γέννηση της κόρης της, αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή, ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Δουλεύει με ενήλικες και παιδιά σε ατομικές συνεδρίες και ομάδες.

Βιογραφικό

Μαριαλένα Τσιαμούρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Στην εφηβεία της φτιάχνει τις πρώτες της κούκλες, και συμμετέχει στην πρώτη της επαγγελματική παράσταση κουκλοθεάτρου στα 17 της, όντας μέλος στην Κουκλοθεατρική Σκηνή Φύρδην Μίγδην.

Από μικρή, αντιλαμβάνεται πόσο απολαμβάνει την ειλικρινή και αυθόρμητη σχέση που αναπτύσσει με τα παιδιά. Έτσι στα 18 της, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστολείου Πανεπιστημίου. Από τα φοιτητικά της χρόνια, έρχεται σε επαφή με την εμψύχωση ομάδων και τη θεραπεία Gestalt. Το 2015, ολοκληρώνει τις σπουδές της, με πτυχιακή πάνω στο παιδικό πένθος και τη διαχείρισή του στην εκπαίδευση.

Ήδη από το 2013, μετακομίζει στην Αθήνα, όπου ξεκινά να μαθητεύει δίπλα σε σημαντικούς κουκλοπαίχτες, όπως ο Στάθης Μαρκόπουλος και ο Χρήστος Αυτσίδης, και να δουλεύει επαγγελματικά πάνω στο κουκλοθέατρο. Παράλληλα, στη Gestalt, βρίσκει μια ανθρωπιστική, σχεσιακή και ολιστική προσέγγιση, που της επιτρέπει να συνδυάζει και να συνθέτει όσα αγαπά: την κούκλα, το παιδί, τη θεραπεία, τη σχέση ανάμεσα σε όλα αυτά. Αποφασίζει να γίνει θεραπεύτρια και ξεκινά τη μετεκπαίδευσή της στη ψυχοθεραπεία Gestalt. Ολοκληρώνει τις σπουδές της το 2017.

Στο παρελθόν, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με συντονιστές τους: Αντώνη Κουτρουμπή, Damiet Van Dalsum, Handspring Puppet Company, Karmele Cruz, Ανθή Θάνου, Μελίνα Μάσχα, ενώ έχει συνεργαστεί καλλιτεχνικά με τις ομάδες κουκλοθεάτρου Bread and Puppet, Πλαγγόνες, Salto Mortale, Buffos, και τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς Σ.Μου.Θ και Roots and Routes Cologne.

Ακόμη, έχει εργαστεί σε κατασκηνώσεις, φεστιβάλ, παιδαγωγικά προγράμματα, χώρους δημιουργικής απασχόλησης, κάνοντας παραστάσεις, ομάδες εικαστικών, εμψύχωσης και βιωματικού παιχνιδιού, τόσο για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, όσο και για ενήλικες. Επίσης, έχει συνεργαστεί με το Παιδικό Κέντρο του ΑΠΘ, την Εστία Κωνσταντινουπόλεως – Γηροκομείο Αναβύσσου,  το σύλλογο Κοινωνία εν Δράσει της Πετρούπολης, το Gestalt Foundation Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ Λάρισας.

Σήμερα, ζει και δουλεύει στην Αθήνα, ενώ ταξιδεύει συχνά για επαγγελματικούς λόγους στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και το εξωτερικό.  Δουλεύει με τις ατομικές της παραγωγές κουκλοθεάτρου, και πέραν των ατομικών συνεδριών ψυχοθεραπείας, οργανώνει και συντονίζει βιωματικά εργαστήρια και ομάδες κουκλοθεάτρου για παιδιά, βιωματικά και θεραπευτικά σεμινάρια για ενήλικες, καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδαγωγούς. Παράλληλα με όλα αυτά, είναι ιδρυτικό μέλος του Ψυχοθεραπευτικού Δικτύου VerbaTeam και ενεργό μέλος του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθέατρου – Unima Hellas.