Πως δημιουργήθηκε η παράσταση (Making-of).
Οι καλλιτέχνες μιλούν για τις δουλειές τους, για ό,τι τους εμπνέει και μοιράζονται μαζί μας την αγάπη τους για το κουκλοθέατρο.

Κουκλοθέατρο “Τερατό”

«Ο Πουλτσινέλα και ο σκύλος»

Παραδοσιακή “Γκουαρατέλα”.

 

“Γκουαρατέλα” ονομάζουμε το ναπολιτάνικο παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Η τέχνη αυτή παραδίδεται  προφορικά από γενιά σε γενιά τα τελευταία τουλάχιστον 500 χρόνια.

Πρωταγωνιστής και ψυχή  της παράστασης είναι ο Πουλτσινέλα, που με το ελεύθερο πνεύμα του θέτει επί σκηνής την αιώνια  σύγκρουση μεταξύ καλού και κακού μια ρυθμική εναλλαγή από τον έρωτα στο θάνατο από το άσπρο στο μαύρο όπως η μάσκα του. Ο Πουλτσινέλα συντροφιά με την αγαπημένη του Τερεζίνα συναντά και συγκρούεται με ένα τερατώδη  σκύλο, τον όμορφο και προνομιούχο  Πασκουάλε, τον Αστυνόμο, τον Παππά, τον εκτελεστή και στο τέλος τον ίδιο το Χάρο. Μάχεται χωρίς  πολλά λόγια και με συντριπτικό  ρυθμό.

Σε κάθε παράσταση ζει τη μια και μοναδική ζωή του  με πάθη όμοια αυτών της ανθρώπινης φύσης. Ο Πουλτσινέλα παρασέρνει το θεατή σε ένα ταξίδι ειρωνικό και μυστηριώδες όπως η ζωή, το γέλιο έρχεται να επιφέρει την κάθαρση.

Ο Πουλτσινέλα έχει μια ισχυρή αλλόκοσμη φωνή που θυμίζει κραυγή κότας. Η αρχαία και μυστηριώδης αυτή τεχνική παραδίδετε από δάσκαλο σε μαθητή.

Οι κούκλες είναι γαντόκουκλες με ξύλινα σκαλιστά κεφάλια και χέρια, εκτός από την Τερεζινα  που είναι μαρότα  και αποτελείται ολόκληρη από ξύλο.

Βιογραφικό

Ο κουκλοθίασος “Τερατό,  γεννήθηκε στην Αθήνα το 2013 από την Ερατώ Σιωροπούλου.  Η Ερατώ σπούδασε στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, μαθήτευσε την τέχνη του κουκλοθεάτρου στο εργαστήριο Αγιούσαγια με το Στάθη Μαρκόπουλο  και στο εργαστήριο Χαρχούτ με το Χρήστο Αυτσίδη . Έζησε για τρία χρόνια  στη Νάπολη και εκπαιδεύτηκε στο ναπολιτάνικο παραδοσιακό κουκλοθέατρο δίπλα στο Salvatore Gatto. Τα τελευταία έξι χρόνια ταξιδεύει σε Ευρώπη και Βαλκάνια, δίνοντας παραστάσεις σε πόλεις και χωριά σε δρόμους και σε πλατείες, σε σχολεία και σε φεστιβάλ.

 

ZOOM (μέχρι 100 άτομα) για όσους θέλουν να κάνουν ερωτήσεις για την παρουσίαση
Meeting ID: 895 6167 3428 / Κωδικός: unima
Απευθείας link στο Zoom:
https://us02web.zoom.us/j/89561673428?pwd=cFZ0VlFqZzBOaUV2eXl4a2taNFlrUT09

ή παρακολουθήστε το σε live streaming μέσα από το στο κανάλι μας στο YouTube